Nyitott diós kalács


                       Nyitott diós kalács

Nyitott diós kalács

Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt
12 dkg margarin
5 dkg cukor
2 csomag vaníliás cukor
csipet só
2 dl tej
5 dkg élesztő
1 tojás + 2 sárgája
fél citrom reszelt héja
A töltelékhez:
1,5 dl tej
8 dkg cukor
15 dkg darált dió
2 evőkanál zsemlemorzsa
2 csomag vaníliás cukor
1 mokkáskanál őrölt fahéj
3 dkg margarin
fél citrom reszelt héja
A mázhoz:
2 evőkanál citromlé
4 evőkanál porcukor

Elkészítés: A tészta hozzávalóival a szokásos módon kelt tésztát készítünk, melyet fél óráig kelesztünk.

Közben elkészítjük a tölteléket. A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot, a darált diót, a zsemlemorzsát, és néhány percig főzzük. A tűzről levéve belekeverjük a vaníliás cukrokat, a margarint, az őrölt fahéjat és a reszelt citromhéjat. Kihűtjük.

A megkelt tésztát téglalap alakúra nyújtjuk /kb. ujjnyi vastagságra/, rákenjük a tölteléket és feltekerjük, mint a kalácsot szokás. Hosszába az egészet kettévágjuk, és nyitott felükkel felfelé összefonjuk őket.
Kikent tepsibe tesszük, és még fél órát kelesztjük. Forró sütőbe téve sütjük.

Míg sül elkészítjük a mázat: a citromlevet a porcukorral alaposan elkeverjük. A sütőből kivett, de még forró kalácsra kenjük.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések