Húsvéti kalács
A húsvéti kalács
Próbálták jó pár kalács receptet,de egyik sem volt nekem az igazi. Lassan 10 éve ezt készítem húsvétkor, családi recept még hozzá a párom családjából. Puha, omlós. ..
Hozzávalók
1kg liszt
4-5 dkg élesztő vagy (14g porélesztő)
3 tojás
2 tojás nagyságú margarin
6-7dl tej
5ek cukor ( én ebből kicsit többet teszek mi édesebben szererjük)
Só
A lisztet megszitálom, mély tálba teszem. Az élesztőt egy bögre cukros tejben felfuttatom . A liszt közepében mélyedest teszek ebbe bele öntöm a felfuttatott élesztős tejet . Szórok rá pici lisztet, hagyom pihenni.
A maradék tejet meglangyosítom,bele teszem a felvert tojásokat a maradék cukrot, sót és a megkelt kovászhoz öntöm. Dagasztás közben a langyos margarint a tésztához öntöm . Ha a tészta hólyagos akkor jó . Cipót formálok belőle, letakarom 1.órát állni hagyom. Ezután lisztezett deszkára borítom. Elkészítem a kalácsot ,össze fonom. Ha kész margarinnal kikent tepsibe teszem tojással megkenem. Majd kelni hagyom 3/4 órát. Nem túl forró Sütőben 35 percig sütöm
* én ebből a mennyiségből 2 rúd kalácsot szoktak készíteni
Megjegyzések
Megjegyzés küldése