Màkos diós háromszög
Mákos és diós háromszög
- A tésztához:
- 400 g búzaliszt (BL55)
- 25 g élesztő (friss)
- 50 g kristálycukor
- 250 ml 2,8%-os tej
- 1 csipet só
- 100 ml étolaj
- A töltelékhez:
- 250 g mák (darált)
- 160 g kristálycukor
- 155 ml víz
- 1 db citrom héja
- ízlés szerint fahéj (őrölt)
- A kenéshez:
- 1 db tojás (közepes, "M"-es méretű
1 dl langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá 1 kávéskanál cukrot és 10 perc alatt felfuttatjuk.
Majd egy tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a maradék cukrot, csipet sót, olajat, a felfuttatott élesztőt és a maradék tejet. Jól összekeverjük, dagasszuk és konyharuhával letakarva meleg helyen 40 perc-1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Amíg kel elkészítjük a mák tölteléket. A vizet a cukorral sziruppá főzzük, felforraljuk. A mákhoz hozzáadjuk a citrom reszelt héját, és a fahéjat, majd a forró szirupot hozzá öntjük és jól elkeverjük. Hagyjuk kihűlni.
Ha megkelt a tészta lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, megkenjük a mák töltelékkel és szorosan feltekerjük.
Háromszögekre vágjuk, majd megkenjük a kikevert tojással
Megjegyzések
Megjegyzés küldése