Màkos diós háromszög


                   Mákos és diós háromszög

  1. A tésztához:
  2. 400 g búzaliszt (BL55)
  3. 25 g élesztő (friss)
  4. 50 g kristálycukor
  5. 250 ml 2,8%-os tej
  6. 1 csipet só
  7. 100 ml étolaj
  8. A töltelékhez:
  9. 250 g mák (darált)
  10. 160 g kristálycukor
  11. 155 ml víz
  12. 1 db citrom héja
  13. ízlés szerint fahéj (őrölt)
  14. A kenéshez:
  15. 1 db tojás (közepes, "M"-es méretű
1 dl langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá 1 kávéskanál cukrot és 10 perc alatt felfuttatjuk.
Majd egy tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a maradék cukrot, csipet sót, olajat, a felfuttatott élesztőt és a maradék tejet. Jól összekeverjük, dagasszuk és konyharuhával letakarva meleg helyen 40 perc-1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Amíg kel elkészítjük a mák tölteléket. A vizet a cukorral sziruppá főzzük, felforraljuk. A mákhoz hozzáadjuk a citrom reszelt héját, és a fahéjat, majd a forró szirupot hozzá öntjük és jól elkeverjük. Hagyjuk kihűlni.
Ha megkelt a tészta lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk, megkenjük a mák töltelékkel és szorosan feltekerjük.
Háromszögekre vágjuk, majd megkenjük a kikevert tojással
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 180 C fokon 15-20 percig szép pirosra sütjük.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések